11 Eylül 2014

Bir Yoga Röportajı - Nurgül Lazenby

Araştırmacı kişiliğimin (meraklı demek daha doğru olacak sanırım) ürünü olan bir yazıyla karşınızdayım bugün.  Bir süredir aklımda olan, gerçekleştireli bayağı olmasına rağmen ancak toparlayabildiğim bir röportaj bu. Yoga hakkında okumayı en az yoga yapmak kadar seviyorum ve okudukça farkına varıyorum ki yoga,  stüdyolarda yaptığımız asanaların çok daha ötesinde. Hatta asanalar yogayı oluşturan 8 koldan biri olarak oldukça küçük bir yer kaplıyor işin özünde.  Kitap, makale gibi ciddi yazıların yanında yogayı hayatlarında başrole koymuş kişilerin yazdığı, yogaya dair daha öznel paylaşımların bulunduğu blogları okumaktan büyük keyif alıyorum. Bu bloglarda okuduğum birkaç röportaj kendi yoga eğitmenimle röportaj yapma konusunda bana ilham verdi ve işte bu yazımda bu röportajı sizlerle paylaşacağım.

Röportaja geçmeden önce eğitmenimle ilgili kısa bir giriş yapmak istiyorum.
Ben yoga yapmaya yurt dışında başladım. Antalya’ya döndüğümde yoga yapacak yer bulmam kolay olmadı. Spor salonlarında verilen dersler bana ciddiyetten uzak geldi. Türkiye’nin pek çok şehrinde şubesi bulunan akademinin tarzıysa bana pek uymadı.  İmdadıma evime çok uzak olmayan Antalya Yoga yetişti neyse ki. Web sitesi fotoğraflarındaki bahçesi görür görmez çok hoşuma gitmişti. İlk derse girdiğimdeyse aradığım yerin burası olduğunu kesinlikle anlamıştım.
Yogada eğitmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum.  Eğitmen ve öğrenci arasında uyum (enerji  akışı da denebilir belki) olmazsa eğitmenin aktardıklarının öğrenciye ulaşması çok zor.  (Bu sadece yoga için geçerli değil elbette. Okuldayken en başarılı olduğunuz dersleri düşünün, en sevdiğiniz öğretmenler vermiyor muydu o dersleri?) Eğitimi veren kişinin işini iyi bilmesi, öğrencinin güven duyması açısından önemli. Eğitmen ve öğrenci arasında birliktelik sağlanması yoga esnasında beden, zihin ve ruh birlikteliğinin sağlanmasının temelini oluşturuyor bana göre.
Yaratıcı bir eğitmenle çalışan biri olarak çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Değişik yoga tarzlarının başarıyla harmanlandığı, her biri diğerinden farklı olan derslere acaba bu sefer nasıl bir şey yapacağız merakıyla koşa koşa gidiyorum.  Asanaları yaparken eğitmenimin bir dokunuşu ve düzeltmesiyle bambaşka şeyler tecrübe ediyorum. Ders öncesinde veya sırasında kendi tecrübeleriyle ilgili verdiği örnekleri yoganın yaşamda pratik olarak nasıl yer alabileceğini açıklaması bakımından faydalı buluyorum.      
İşini iyi yapması ve benimle bu röportajı yapmayı kabul etmesi sebebiyle değerli yoga eğitmenim Nurgül Lazenby ‘a çok teşekkür ederim.

1-Yoga deyince aklınıza ilk ne geliyor?
Denge
2-Yogayı tek bir cümleyle nasıl tanımlarsınız?
-Tek cümleyle anlatmak zor.- Yoga kendi doğrunu ve doğanı bulmaktır. Doğruları bulmamızda bize yol gösterir.

 3-İlk yoga yaptığınızda ne hissettiniz?
Ağladım. İngiltere’de bir spor merkezinde yaptım ilk kez yogayı, rahatlamaya ihtiyacım vardı. Sınıf kalabalıktı. Hareketleri yaparken pek bir şey hissetmedim. Ruhuma işleyen çok güzel bir müzik çalıyordu. Savasanada yattığımızda müzikten mi bilmiyorum ağlamaya başladım. Hüngür hüngür ağlamak gibi değildi, gözlerimden yaşlar akıyordu.

 4-Yoga eğitmeni olmaya nasıl karar verdiniz ve sonrasında nasıl bir yol izlediniz?
Yogaya ilk başladığımda haftada bir gidebiliyordum derslere. Çalıştığım üniversitede ders veren hoca derse gelememişti. İlk o zaman yapabilirim diye düşündüm, gruba hareketleri gösterebilirim diye. Daha sonra 2006 yılında İspanya’da 100 kişinin katıldığı bir grupla Sivananda Yoga Teacher Training sertifikamı aldım.

5- Verdiğiniz ilk derste neler hissettiniz?
Çok heyecanlandım, dün gibi hatırlıyorum. Göstermek istediğim birçok hareketi yaptırmaya vakit kalmadı. Benim amacım insanlara benim ilk yoga dersimde hissettiğim rahatlığı ve özgürlüğü hissettirmekti. Bunu başardığımı düşünüyorum. Yani yoga asanalar ötesi bir şey, bir seansta kaç hareket yaptığının önemi yok.

6- Hangi tarz yoga yapıyorsunuz, nasıl karar verdiniz?
Artık o kadar çok yoga tarzı var ki. Hangi tarz olursa olsun -diyelim ki Astangha yoga-  hareket sırası belli, asanalar belli. Yine de hocanın enerjisi öğretisine yansır. Benim tarzım Sivananda’ dan Astangha’ ya, sonra da Astangha’dan  Vinyasa’ya doğru kaydı. Buna ben karar vermedim, öyle gelişti.  Şöyle söylemek beni daha çok rahatlatıyor; ben günlük yaşantımda bir şeylerden,  birilerinden ilham alarak özgür ruhlu bir yoga yaptırıyorum. Bazen duruşlardaki hiza önemliyken bazen de kuralların olmadığı, kahkahalarla güldüğümüz ya da hüngür hüngür ağlayabildiğimiz bir tarz. 

7- Yoga ve meditasyon ilişkisi hakkında ne söylemek istersiniz?
Yoga ve meditasyonu birbirinden ayıramayız. Bunların ikisi bir bütün. Pozlar bizim kaslarımız, bağlarımız, eklemlerimiz için güçlü bir vücuda sahip olmamızda bize yardımcı olur, meditasyon ise zihnimizi boşaltmayı ve daha odaklı hale gelmemizi sağlar. Nefes çalışmalarını da buna eklediğimiz zaman insan içsel huzura ulaşır. 
 
8- Yoganın günlük yaşamınızda ne gibi etkileri oldu?
Hareket ve sinir azaldı. Daha sabırlı ve uyumlu bir hale geldim. Kendimi olaylardan soyutlayabiliyorum. İnsanları yargılamıyorum ve onlarla ilgili beklentilerim yok. Bu son cümledeki söylediklerimi yapabilen insanlar mutlu insanlardır.

9- Çocuklarınızın yogayla ilişkisi nasıl?
5,5 yaşında biri kız biri oğlan ikiz çocuklarım var. Kızım biraz daha ilgili, beraber yoga yapıyoruz ve eğleniyoruz. Onların anaokulunda gönüllü olarak yoga dersi verdim. Çocuklar bir sünger gibi söylediğin her şeyi çekiyorlar. Kelimelerimi o yüzden çok titizlikle seçmem gerekti. Yoganın sevgi ve mutluluğu yakalamada bir anahtar olduğunu anlatmaya çalıştım onlara.

10- Bir eğitmen olarak kendinizi geliştirmek için neler yapıyorsunuz?
Kendi pratiğimi bırakmıyor, Pazar günü hariç her gün yapıyorum. Son zamanlarda instagramdaki beachyogagirl ‘den ilham alarak sahilde yapmaya başladım. Saat 5.30 gibi gidip 2 saat kadar yoga yapıyorum ve fotoğraflarımı nurlayoga adresinde yayınlıyorum. Rutin çok önemli.

11- Türkiye’de ve dünyada takip ettiğiniz yogiler var mı, kimler?
Evet, var ve bana ilham veren hocalarla mutlaka her yıl bir work shop yaparım. Kino Mcregor, Kathryn Budig, bunlardan bir kaçı. Ve ayrıca İstanbul ‘da olan sevgili Chris Chavez. Cihangir Yoga ve Yoga Time sayesinde çok değerli hocalar geliyor ülkemize. Yoga Journal Türkiye magazini de yayınlamaya başladı. Yoga severler artık buralardan her şeyden haberdar olabiliyor.

12- Yogayla ilgili bir hayaliniz var mı?
Evet, daha çok yayılması için, sevdirmek için,  90’lı yaşlara kadar bu öğretiyi paylaşmak.  Birde eğitimimi 1000 saate çıkartmak istiyorum.

13- Yoga yapmaya yurt dışında başlamış biri olarak yurt dışındaki yoga ile Türkiye’de yapılan yoga arasında ne gibi farklılıklar görüyorsunuz?
Yurt dışında çok daha popüler yoga.  Mekanlar da çok büyük. Ben geldiğimde Antalya da fazla bilinmiyordu. Sadece yoga yapılan stüdyo neredeyse yoktu. Yoga spor salonlarında, dans okullarında ya da reiki ve kişisel gelişim eğitimi verilen yerlerde yapılıyordu. Dışarda gördüğümden farklı uygulamalara şahit oldum. Ayrıca yurt dışında olanaklar daha fazla. Türkiye’de eğitmen olarak başka birinin mekânını, stüdyosunu kullanmak pek kolay olmadı.

14- Yoganın gerekli ilgiyi gördüğünü düşünüyor musunuz?
Evet, kesinlikle. 8 yıl önce gelen e-posta ve sorularla şimdiyi kıyasladığımda daha çok ilgi olduğunu söyleyebilirim. Yoga yapanların sayısı gün geçtikçe artıyor buda beni çok mutlu ediyor çünkü bu daha mutlu insanlar demek. 

15- Sizce herkes yoga yapabilir mi?
Bence herkes yoga yapabilir. (Çok değerli bir hoca olan İyengar’ ın şöyle bir sözü vardır: Nefes alan herkes yoga yapabilir. ) Limitin ne olursa olsun modife ederek ruhunu aydınlatabilirsin. ( Bu benim sözüm)

16- Öğrenci kabul ederken kıstaslarınız var mı?
Yogayı herkes yapabilir. Sadece sağlık problemleri söz konusu olduğunda çok dikkatli olmamız lazım ve bu konuda öğrencilerin benimle dürüst olmaları çok önemli.  Hiç bir kıstas yok. Zaten böyle kıstaslar koyduğunuz zaman yoganın asıl felsefesinden uzaklaşmış olursunuz.

17-Yogaya başlamak isteyenlere neler önerirsiniz?
Bir an önce başlamalarını.

18-Ders fiyatlarınızı neye göre belirliyorsunuz?
Her kesimden insanın gelebileceği şekilde ayarlamaya çalışıyorum. Kişi sayısı arttıkça enerji yükseliyor.  
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder